Druh 8472

Na druh 8472 narazil Voyager při poněkud zoufalém pokusu o průlet nepřátelským borgským prostorem v Delta kvadrantu. Nemohl se mu vyhnout, prodloužil by si cestu domů o dlouhé roky či desítky let. K jistému překvapení se zjistilo, že Borgové byli zrovna zaneprázdněni a neslupli Voyager jako malinu, jak bylo možno očekávat.
Voyager narazil na trosky borgských lodí a zjistil, že Borgové podléhají v boji nějakému silnějšímu nepříteli, což byl úkaz dosud nevídaný.
Později se vyjasnilo, že nehumanoidní druh 8472 pochází z nějakého jiného 'Tekutého' prostoru a Voyager přijal (prostřednictvím Kes) telepatický vzkaz od 8472, že prostor Galaxie bude očištěn od zdejšího života. 8472 se jeví jako nová a daleko větší hrozba, než Borgové.

Voyager (kapitánka Janeway) navazuje křehkou koalici, má nějaký nápad, který by umožnil Borgům vyrovnat se s 8472, výměnou za možnost průletu Voyageru přes borgský prostor (mimochodem, název 8472 pochází od Borgů, je to jejich klasifikace tohoto druhu - oni všechno prostě číslují). Komandér Chakotay namítá, že spojenectví s Borgy není moc rozumné, ale pokračuje se, ostatně už asi nejsou jiné možnosti.

Dochází k tomu, že Borgové za cenu ztrát chrání Voyager při jednom z útoků 8472 (jen tak mimochodem jim při tom exploduje celá další planeta a přilehlé flotily)

Ale spojenectví s Borgy je značně nestabilní, stále uvažují o tom, zda by se přeci jen nevyplatilo Voyager asimilovat, Voyager se samozřejmě snaží odolat. Na Voyager je vysazena skupina Borgů. Ti začnou mj. poněkud jednostranně měnit některé systémy Voyageru k borgskému obrazu..
Konfliktní situace s Borgy vrcholí jejich pokusem zmocnit se Voyageru, ale ten se ubrání, vypustí všechny členy borgské skupiny do prostoru a udrží se jediný exemplář (Sedmá z devíti [Seven])..
Sedmá přenese Voyager proti jeho vůli do tekutého prostoru 8472, kde nezbývá, než dál spolupracovat. Pokračuje vývoj spojené technologie. Holodoctor modifikuje borgské nanosondy a budou použity novým způsobem za pomoci upravených zbraňových systémů Voyageru.
Zjistí se, že konflikt s 8472 pravděpodobně ve skutečnosti začali Borgové průnikem do 'tekutého prostoru', ale narazili a poněkud se jim to vrátilo. To je morální problém pro loď Federace. Voyager by neměl bojovat na straně agresorů - Borgů. Ale už nemá jinou možnost, než se bránit. Druh 8472 nevyjednává a útočí.
Upravené zbraně fungují. Voyager se ubrání jednak v prostoru 8472 i při návratu zpět. Invaze 8472 do naší galaxie byla zatím zažehnána.
Po dalších peripetiích uniká Voyager i z borgského prostoru. Borgové mají momentálně dost vlastních starostí. Rozsah ztrát na jejich straně byl extrémní. Sedmou se posádce podaří ve finální konfrontaci s ní odpojit od společenstva. Zůstává přes své protesty na Voyageru. Sedmá byla původně před asimilací (v dětství) člověk. Nyní byla vrácena opět do téměř lidské formy. Najít svou individualitu ovšem musí sama.
Konflikt s 8472 na pozadí konfliktu a přechodné koalice s Borgy představuje pravděpodobně jedno ze silných ovlivnění osudu této a dalších částí Galaxie Voyagerem.


Další setkání je epizodní. V našem prostoru zůstal jeden jedinec 8472, na kterého dotírá lovecká rasa Hirogenů. S Hirogeny bojuje v tu chvíli i Voyager, a do jejich lovu se nechtíc zaplete. Hirogeni při tom mají ztráty, ale už opuštěného jedince 8472 udolávají.
Poslední fáze se odehrává na Voyageru, protože jedinec 8472 do něj proniká.
Janewayová se domnívá, že tento jedinec se chce vrátit do svého prostoru a začnou na tom pracovat, přes ohrožení od něj i od Hirogenů. Ale v nastalé konfrontaci s Hirogeny převáží strach Sedmé z 8472, takže z toho nic není.

Později se Voyager setká se simulací prostoru Federace, konkrétně Země, velitelství flotily.

Tato simulace se nachází na velké uzavřené stanici. Vypadá to, že se zde někdo připravuje na důkladný průnik do prostoru Federace. Když výsadek z Voyageru prozkoumává situaci, dojde k přenosu jednoho 'člověka' ze simulace na Voyager. Tento jedinec, když zjistí svou situaci, sám 'zastaví' svůj život. Posléze jej posádka Voyageru odmaskuje jako 8472. Zjišťuje se, že tento druh se umí metamorfovat do podoby jiného organismu.

Nepřátelské úmysly jsou i jinak zřejmé. Informace 8472 o Federaci jsou v některých ohledech velmi přesné. V simulaci vidíme dobře známé postavy z Akademie flotily. To vše je považováno za vážnou hrozbu a Voyager se tomu snaží zabránit. Na obranu Země nemusí být vzhledem ke schopnostem 8472 další příležitost. Znovu upraví nanosondy, aby byly po obranných krocích 8472 opět účinné, a chystá se boj.

Avšak vedení Voyageru (Chakotay a Janeway) zariskují a vsadí na to, že 8472 byli původně obětí a že možná vlastně bojovat nechtějí. S využitím i "neformálních kontaktů" se podaří se zahájit vyjednávání. I tak je situace maximálně vyhrocená. Ale nakonec je silná nedůvěra na obou stranách překonána a konflikt s 8472 končí zatím smírem.
Žádné další setkání s 8472 jsme dále ve Star-Treku neviděli.



Odkazy, epizody:



Voyager: (pohled, viz též schéma a povídání o třídě Intrepid na serveru www.startrek.cz)
výzkumná hvězdná loď Federace, která se omylem ocitla ve vzdálené části Galaxie, v deltakvadrantu. Vlastními silami, respektive se stávající technologií Federace, by se mohla dostat domů leda po dlouhých desítkách let.

Borgové:
nepřátelský (multi)druh. Dlouhodobě největší hrozba pro Federaci (a jiné civilizace). Objevuje se od série The Next Generation a filmů k ní přidružených.

ST:Voyager - epizody Scorpion a Scorpion, part II.
První konflikt s 8472 a dočasná koalice s Borgy, ovšem také značně konfliktní.
Tato dvojepizoda představuje pravděpodobně špičku (jednu z..) v rámci všech televizních sérií StarTreku.

Hirogeni:
Lovecký druh. Voyager využíval bez dovolení jeho lepší technologii pro spojení s domovem. Hirogeni se ovšem sotva mohou dovolávat nějaké morální převahy. Jejich jediným cílem je získat loveckou trofej do své sbírky preparovaných cizích druhů. Voyager absolvuje s Hirogeny postupně několik konfliktů.

ST:Voyager - epizoda Prey.
Voyager se připletl do lovu Hirogenů na osamělého jedince 8472.

ST:Voyager - epizoda In the Flesh
Voyager přistihne 8472 chystající se na vpád do prostoru Federace. Konfrontace hrozí další neodvratnou katastrofou..

Viz též heslo 8472 na serveru www.startrek.cz.

Copyright C 2000,2001 MSi (připomínky vítány)